Ο απόλυτος οδηγός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Posted: 18 Φεβρουαρίου, 2019 in Εκπαίδευση, Νέα, Περιβάλλον, Πολιτιστικά, Σχολικά Νέα

30 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου αναζήτησαν τα πιο κατατοπιστικά άρθρα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και μας τα παρουσιάζουν

 

Μάνος Κολεζάκης

Σύμφωνα με το άρθρο της μαθήτριας,τα ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώθηκαν και επίσημα το 1948.Αυτά,αντιπροσωπεύουν τον καθένα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος ή πολιτικής πεποιθήσεως.Στις μέρες μας αυτά τα δικαιώματα καταπατούνται όχι μόνο στις τριτογενείς αλλά και στις αναπτυγμένες.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η εκαπίδευση να μην είναι τόσο καλή και έτσι όταν αυτά τα παιδιά μεγαλώσουν,επειδή έχουν μάθει από μικρά να κουράζονται και να εργάζονται σκληρά ακόμη και για πράγματα αυτονόητα,να πέφτουν θύματα στις δουλειές τους και να εργάζονται πολύ παραπάνω από αυτό που κανονικά θα έπρεπε διότι εκεί τα έχει οδηγήσει ο ίδιος τους ο λαός.Επίσης σε πολλές χώρες δεν υπάρχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι γιατί κυριαρχεί η χούντα.Για παράδειγμα σε πολλές χώρες δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να κάνουν δικές τους οικογένειες.Έτσι αυτές ιδέες αναγκαστικά επηρεάζουν τους ανθρώπους και επεμβαίνουν βαθιά  και ριζικά στις αντιλήψεις των ατόμων και των λαών.Τέλος το κράτος πρέπει να τηρεί και να εφαρμόζει τα ανθρώπινα δικαιώματα,σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.Διότι έτσι εξασφαλίζεται το μέλλον των πολιτών αλλά και του κράτους.

http://www.trikaladay.gr/arthro-mathitrias-tou-mousikou-scholiou-trikalon-gia-ta-anthropina-dikeomata

Ειρήνη Τριανταφυλλοπούλου

«Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Τα ανθρώπινα Δικαιώματα είναι μια έννοια που γεννήθηκε στην Ευρώπη με πολύ βαθιές ρίζες. Στην σημερινή εποχή τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι προστατευμένα χάρη στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Όμως πολλές φορές τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, χωρίς τις απαραίτητες συνέπειες . Για αυτό πρέπει να παρακινήσουμε τους εαυτούς μας για να παλέψουμε για την τήρηση και την εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Γιώργος Ρήγας

Το παρακάτω κείμενο είναι ένα άρθρο από την καθημερινή και αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και πως αυτά επηρεάζονται, και πολλές φορές καταπατώνται από την φτώχεια που επικρατεί στον κόσμο. Συγκεκριμένα αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα φτωχά κοινωνικά στρώματα σε θέματα εκπαίδευσης,εργασίας και ιατρικής περίθαλψης, λόγω της έλλειψής τους σε οικονομικούς πόρους. Έτσι τα άτομα που είναι φτωχά καταλήγουν να υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό. Υπεύθυνοι για την κοινωνική ευημερία είναι οι κυβερνήσεις των κρατών και αυτές οφείλουν να λάβουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και κατ’επέκταση να προστατευτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Link: http://www.kathimerini.gr/271221/article/epikairothta/kosmos/an8rwpina-dikaiwmata-ftwxeia-kai-koinwnikos-apokleismos

Γιώργος Τρέμος

http://www.kathimerini.gr/271221/article/epikairothta/kosmos/an8rwpina-dikaiwmata-ftwxeia-kai-koinwnikos-apokleismos

Το άρθρο αυτό θέτει το θέμα της παραβίασης και της έλλειψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μας λέει πως η φτώχεια είναι η συχνή αιτία αυτών. Επίσης σημειώνει πως η διεθνής ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά της φτώχειας. Η φτώχεια κάνει πιο δύσκολο στους ανθρώπους να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Το άρθρο αναφέρει γενικότερα πως με την φτώχεια κάποιος δεν μπορεί να έχει τα απαραίτητα φυσικά του δικαιώματα.

Δημήτρης Πετρουλάκος

http://newpost.gr/politiki/642723/erwthsh-toy-n-androylakh-gia-ta-anthrwpina-dikaiwmata-sthn-toyrkia

Το παραπάνω άρθρο αναφέρεται σε μια ερώτηση όπου κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπόθεση των φυλακισμένων συμπροέδρων του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην Τουρκία. Επιπρόσθετα στης 10 Μαρτίου 2017 ο κ. Χαν (επίτροπος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας) είχε εκφράσει την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση των δημοκρατικών προτύπων στην Τουρκία και είχε μιλήσει για έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν είναι πρόθυμοι να λάβει κάποια μέτρα για τη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης για τους Γιουκσέκνταγ και Ντεμιρτάς κι αν η Τουρκία σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Νίκος Τσιάτσιος

Η αρθρογράφος ξεκινά γράφοντας για την έννοια της ύπαρξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως είναι μια από τις σημαντικότερες έννοιες παγκοσμίως. Επίσης, αναφέρει πως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδίδει άρθρα με σκοπό την φύλαξη αυτών. Τηρείται όμως πράγματι το περιεχόμενο της Διακήρυξης; Το ερώτημα που η ίδια η κ. Κακιοπούλου ρωτάει μέσω του άρθρου της είναι και το πιο σημαντικό σχετικά με το θέμα της καταπάτησης των δικαιωμάτων αυτών. Στο άρθρο αναφέρεται το γεγονός πως πολλά από αυτά τα δικαιώματα καταπατούνται και μάλιστα είναι εμφανές αυτό και στην καθημερινή ζωή. Παρόλο που πολλοί οργανισμοί έχουν ιδρυθεί, με αποκορύφωμα τον ΟΗΕ, και η κινητοποίηση του κόσμου είναι δυνατή, το αποτέλεσμα δεν είναι επαρκές. Διάφοροι παράγοντες δίνουν στον κόσμο την ψευδαίσθηση πως υπάρχει πρόοδος και αποτέλεσμα, όμως στην πραγματικότητα σε αρκετές χώρες αρκετά από τα δικαιώματα αυτά παραβιάζονται και μερικές φορές με βάναυσο τρόπο. Τα κείμενα της ΟΔΕΔ δεν είναι δεσμευτικά, οπότε η κοινωνία οφείλει να τηρεί τους νόμους αυτούς για το σωστό και το πρέπον και όχι έχοντας ως κίνητρο τον φόβο. Η παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών γίνεται αντιληπτή και στην χώρα μας, κυρίως ως προς τα συνταγματικά δικαιώματα. Η μοναδική λύση για περισσότερη προστασία των δικαιωμάτων αυτών είναι, σύμφωνα με την αρθρογράφο, ο καθένας μας να ενεργεί και να δίνει το καλό παράδειγμα, έτσι ώστε να εμπνεύσει και τους συνανθρώπους του. Επιπλέον, η συλλογική προσπάθεια είναι σημαντική και μέσω του συλλογικού αγώνα επιτυγχάνονται ακόμα περισσότερα αποτελέσματα.

http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Δανάη Αργυροπούλου

Το παρακάτω άρθρο, παρουσιάζει με το συντομότερο δυνατό τρόπο την έννοια των ανθρώπινων δικαιωμάτων η οποία τέθηκε από τα χρόνια του διαφωτισμού, δηλαδή από τα χρόνια κατά τα οποία ο άνθρωπος αναγεννήθηκε, θεωρώντας πως όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε πρόσβαση στο δικαίωμα στη ζωή, την μόρφωση, την ελευθερία, την ελεύθερη έκφραση… Σήμερα, δύο αιώνες μετά από το φαινόμενο που άλλαξε την παγκόσμια σκέψη, δεν έχει πάρει σάρκα και οστά. Ο αναγεννημένος συνεπώς άνθρωπος, κρατάει αυτές τις ιδέες ένα απλό όνειρο…

http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Θοδωρής Μιχαλακόπουλος

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακόμα παραμένει περισσότερο όνειρο παρά πραγματικότητα.Ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά περιθωριοποιούνται με διάφορους τρόπους.Σε πολλές χώρες υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πεθαίνουν, σκοτώνονται , κακοποιούνται χωρίς λόγο.Καθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή όμως μερικοί άνθρωποι δεν το έχουν καταλάβει ακόμα.

http://gr.humanrights.com/what-are-human-rights/violations-of-human-rights/

Θεολογία Δάμη

Απαγόρευση χρήσης του νικάμπ στην Γαλλία

Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η απαγόρευση που έχει επιβάλλει η Γαλλία στην ισλαμική ενδυμασία -χρήση του νικάμπ από τις μουσουλμάνες- , παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα το δικαίωμα της εκδήλωσης των θρησκευτικών πιστεύω. Η επιτροπή μαζί με το Διεθνές Σύμφωνο έταξε προθεσμία στη Γαλλία, για να συμορφωθεί.

http://www.kathimerini.gr/991446/article/epikairothta/kosmos/h-apagoreysh-toy-nikamp-paraviazei-an8rwpina-dikaiwmata

Λυδία Δάμη

Δυστυχώς η καταπάτηση των δικαιωμάτων του παιδιού αποτελεί καθημερινό φαινόμενο στις μέρες μας. Στο παραπάνω άρθρο, που δημοσιεύτηκε από τους φοιτητές του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρονται οι αιτίες της παραβίασης των παιδικών δικαιωμάτων. Οι βασικοί παράγοντες είναι το χαμηλό οικονομικό επίπεδο των οικογενειών και η φτώχεια που επικρατεί στον κόσμο, η ανεπαρκής νομοθεσία από την πλευρά της Πολιτείας και η έλλειψη ηθικής και αγάπης προς τα παιδιά. Για να λυθεί το πρόβλημα της παραβίαση των δικαιωμάτων, και τα παιδιά να ζήσουν μια ξέγνοιαστη παιδική ηλικία, γεμάτη με παιχνίδι, χαρά κι εκπαίδευση, δίχως εργασία και εκμετάλλευση, σύμφωνα με το κείμενο, η κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί και να προσπαθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να αντιμετωπίσει το δυσάρεστο αυτό γεγονός.

https://efimeridapallatideio.wordpress.com/2014/01/20/η-καταπάτηση-των-δικαιωμάτων-του-παιδ/

Ευτυχία Παρασύρη

Επικαλούμενος την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, ο αρθογράφος, αναφέρει το γεγονός ότι καταπατάται το δικαίωμα της ανάπτυξης σε κάποιες χώρες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του υποσιτισμού κυρίως σε αυτές που δεν είναι τόσο αναπτυγμένες.Στη συνέχεια,δίνει τον ορισμό της ανάπτυξης στον οικονομικό και πνευματικό τομέα.Παράλληλα, αναφέρει μια διάσκεψη της διεθνούς κοινότητας όπου έγινε αφορμή για επεισόδια του εξοργισμένου από την αδικία κόσμου.Συγχρόνως, υποστηρίζει πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα της ανάπτυξης και κυρίως της δίκαιης.Τεκμηριώνει την άποψη ότι τα δικαιώματα της ανάπτυξης είναι σοβαρά και θα πρέπει να απασχολούν όλους αλλά κυρίως να βρίσκονται στο κέντρο της αναπτυξιακής πολιτικής.Επιπρόσθετα, κρίνει πως η τάση να αυξάνεται η οικονομία καταπατώντας τους φτωχούς είναι απαράδεκτη.Τέλος, τονίζει πως η μόνη λύση για να βελτιωθεί η αναπτυξιακή κατάσταση είναι η ελπίδα και όχι η άρνηση προς τις απόψεις της ελευθερίας και της ισότητας ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους εξίσου.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=274958

Χρυσή Φλωρεντία

Το άρθρο αυτό περιγράφει τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν κατα την διάρκεια την ζωή τους. Περιγράφει πιο αναλυτικά το δικαίωμα της φτώχειας,εκπαίδευσης και τη βοήθεια του κράτους και πώς μπορούν να λάβουν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας.Η φτώχεια είναι συχνά η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Επίσης από την πλευρά τους, τα κράτη που είναι σε θέση να παράσχουν βοήθεια θα πρέπει να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν.

http://www.kathimerini.gr/271221/article/epikairothta/kosmos/an8rwpina-dikaiwmata-ftwxeia-kai-koinwnikos-apokleismos

Γιώργος Δότσιος

Αγαπώ τον Θεό μου. Ευχαριστώ τον Αλλάχ. Του μιλάω όλη μέρα. Είναι μεγάλος. Δίνοντάς μου αυτό το ύψος, ώστε να φτάνω και ν’ αγγίζω τον κόσμο, μου έδωσε και μεγάλες ευθύνες. Ειρήνη σε κάθε σπίτι, σε κάθε δρόμο, σε κάθε χωριό, σε κάθε χώρα – αυτό είναι τ’ όνειρό μου. Μόρφωση για κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στον κόσμο. Το να κάθομαι σ’ ένα θρανίο και να διαβάζω τα βιβλία μου με όλες τις φίλες μου απ’ το σχολείο είναι δικαίωμά μου. Το να βλέπω κάθε μα κάθε ανθρώπινο πλάσμα μ’ ένα χαμόγελο ευτυχίας είναι η ευχή μου.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1_%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1#%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%AF%CE%BD%CF%89%CE%BD_%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD

Ευγενία Θεοτοκά

Ανθρώπινα δικαιώματα: Η θεμελιώδης σημασία τους, η καταπάτηση τους και η ανάγκη για την προάσπιση τους.

Η αρθρογράφος αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, την σημασία αλλά και την καταπάτηση τους. Αρχικά, παραδέχεται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν παντού και για όλους, όπως κατοχυρώνονται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ στις 10/12/1948. Παρόλα αυτά, η αρθρογράφος αναγνωρίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και παραβιάζονται συνεχώς, σε όλες τις χώρες αλλά και στην Ελλάδα. Τονίζει όμως, πως αν ο καθένας μας σέβεται τα δικαιώματα των άλλων, δίνοντας το καλό παράδειγμα, μπορεί να εμπνεύσει κι άλλους να δρούν με τον ίδιο τρόπο, κι έτσι να μειωθεί η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άλλωστε, όπως σημειώνει, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα μας αφορά όλους, καθώς αποτελεί τη βάση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στο κόσμο.

Πηγή:http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Όλγα Ταμπάκου

Στο παρακάτω αρθρο επισημαίνεται το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα βασικότερα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου για την πληροφόρηση και τη συμετοχή του στην κοινωνία. Ο καθένας έχοντας το προνόμιο της ελεύθερης εκφρασης διακινεί τις ιδέες του, τις απόψεις του, τους οραματισμούς και τις επιδιώξεις του στη ζωή κι έτσι δημιουργείται μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Βέβαια, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου συναντάται με την δημοκρατία όπου όλες οι ιδεές είναι αποδεκτές και ελεύθερες. Τέλος σύμφωνα με αυτή την πληροφορία αντιλαμβανόμαστε οτι το δικαίωμα αυτό δεν ήταν πάντα παραχωρημένο σε όλους τους ανθρώπους.

Link: https://www.eleftheria.gr/m/απόψεις/item/153033.html

Γιώργος Μπάρκας

Ο ΟΗΕ και οι κυβερνήσεις μέσω πολλών προσπαθειών κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πιο ασφαλή και δίκαιο κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ΟΗΕ ήταν η γραφή του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με την Οικουμένικη Διακήρυξη για τα δικαιώματα του ανθρώπου θεμελιώθηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των ανθρώπων.

https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=19&Itemid=33

Καπερνέκας Απόστολος

Κοιτάζοντας κανείς το πώς έχουν τα πράγματα σήμερα και παρατηρώντας το τι συμβαίνει στο διεθνές σύστημα, στη διεθνή τάξη πραγμάτων, στο εκάστοτε κράτος, στην εκάστοτε χώρα και τέλος στην ίδια του την καθημερινότητα και τη ζωή των συνανθρώπων του, θα συνειδητοποιήσει πως πολλά από τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται και μάλιστα τις περισσότερες φορές με τον πιο απηνή τρόπο. Παρότι κατοχυρώνονται πλήρως εντός της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υφίστανται συνεχείς παραβιάσεις και καταπατήσεις.

http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Μαρία Σταματάκου

Αυτό το άρθρο αφορά τα ανθρώπινα δικαώματα και την δράση του Nelson Mandela για την ισότητα. Ο Mandela ακολουθούσε μια πορεία με ξεκάθαρο γνώμονα τον ακτιβισμό κατά του Απαρτχάιντ – της πολιτικής, δηλαδή, των λευκών που επέβαλλε τη διάκριση των πολιτών ενός κράτους βάσει φυλετικών κριτηρίων, και την τοποθέτησή τους σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

https://powerpolitics.eu/%CE%BC%CF%80%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-18-2-nelson-mandela-%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84/

Χρήστος Μανεσιώτης

Δικαίωμα στην ζωή

Η ζωή είναι αδιαμφισβήτητα από όλα τα βιολογικά φαινόμενα, το πλέον σημαντικό, όμορφο και ανεξήγητο. Η σπουδαιότητα αυτού του φαινομένου, καθιστά αναγκαία την προστασία του από την κρατική εξουσία, έναντι τόσο του εαυτού της, όσο και έναντι των ιδιωτών.Έτσι, μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανίστηκαν σε διάφορα εθνικά Συντάγματα όσο και σε διεθνείς συμβάσεις, διατάξεις που ρυθμίζουν ειδικά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, σε αντίθεση με τα Συντάγματα παλαιότερων εποχών.

http//www.greeklaws.com/pubs/uploads/2913.pdf

Ζωή Κορέλλα

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/voithitika-kemena/themeliodi-anthropina-dikaiomata

Ελεάννα Κοντογιάννη

Ανθρώπινα δικαιώματα, φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός

http://www.kathimerini.gr/271221/article/epikairothta/kosmos/an8rwpina-dikaiwmata-ftwxeia-kai-koinwnikos-apokleismos

Η φτώχεια είναι συχνά η αιτία αλλά και το αποτέλεσμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτήν την τόσο καίρια, αν και συχνά παραμελημένη σχέση, η φετινή Διεθνής Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά της φτώχειας. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει μόνο μια ευκαιρία για προβληματισμό, αλλά και μια έκκληση προς τις κυβερνήσεις και τις οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διασφαλίσουν για όλους μια ζωή με αξιοπρέπεια. Ολα τα ανθρώπινα δικαιώματα -η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και στη στέγαση- είναι βαρύνουσας σημασίας για τον φτωχό πληθυσμό καθώς η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδέονται άμεσα με τις διακρίσεις, την άνιση πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, τον κοινωνικό και πολιτισμικό στιγματισμό. Η αποστέρηση των δικαιωμάτων τους, καθιστά πιο δύσκολο για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα να συμμετάσχουν στην αγορά εργασίας και να έχουν πρόσβαση σε βασικούς πόρους και υπηρεσίες. Σε πολλές κοινωνίες, η προσπάθεια των φτωχών ανθρώπων να απολαύσουν τα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη στέγαση παρεμποδίζεται, απλώς και μόνο επειδή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα οικονομικά μέσα. Αυτό, με τη σειρά του, παρακωλύει τη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή, τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τις πολιτικές που τους αφορούν και την προσφυγή τους σε ένδικα μέσα για την αποκατάσταση της αδικίας. Εν ολίγοις, φτώχεια δεν σημαίνει μόνο ανεπαρκή εισοδήματα και υλικά αγαθά, αλλά και έλλειψη πόρων, ευκαιριών και συνθηκών ασφάλειας, έλλειψη που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και κάνει τους φτωχούς ακόμη πιο ευάλωτους. Μια συνολική προσέγγιση με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα αντιπαλέψει μόνο τους μύθους και τις λαθεμένες αντιλήψεις γύρω από τον φτωχό πληθυσμό, αλλά θα βοηθήσει, κι αυτό είναι ίσως σημαντικότερο, στην εξεύρεση βιώσιμων και δικαιότερων λύσεων, ικανών να οδηγήσουν στην εξάλειψη της φτώχειας. Αναγνωρίζοντας τη ρητή υποχρέωση των κρατών να προστατεύουν τους πληθυσμούς από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει την ευθύνη των κυβερνήσεων για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα προάγει την κοινωνική ευημερία.

Ανδριάνα Τσιλίδη

Ανθρώπινα δικαιώματα. Ίσως μία από τις σημαντικότερες έννοιες παγκοσμίως. Θεμελιώδης, ουσιαστική, ανεκτίμητη και όμως τόσο εύθραυστη και καταπατημένη. Ναι, τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται διεθνή, εφαρμόζονται και ισχύουν παντού και διαφυλάττουν την ισότητα καθώς ισχύουν τα ίδια για όλους. Ναι, η αλήθεια είναι πως στη σημερινή εποχή τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι κατοχυρωμένα και προστατευμένα από όλες τις πλευρές.Όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Τηρείται πράγματι το περιεχόμενο της εν λόγω Διακήρυξης; εφαρμόζονται τα άρθρα της; Και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα χαίρουν σεβασμού, εκτίμησης και προστασίας;
http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Χάρης Σεφερλής

Θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου αποτελεί η εργασία. Ο άνθρωπος αποτελεί ξεχωριστή ατομική οντότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέλος του κοινωνικού συνόλου. Η εκπλήρωση των στόχων του ως ατόμου και ως μέλος της κοινωνίας επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από την εργασία του. Η εργασία είναι αυτή που του δίνει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει τις πνευματικές του ανησυχίες, αλλά και να αποκτήσει τα υλικά αγαθά που θα του εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Επίσης έχει τεράστια σημασία για τη ζωή του ανθρώπου γιατί αποτελεί μέσο βιοπορισμού, αλλά και μέσο ψυχικής ικανοποίησης και ολοκλήρωσης.

LINK: eclass.uoa.gr

Δέσποινα Κώνστα

Η Αναγνώριση και ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι απαραίτητα για τη συμβίωση, την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων. Η υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του ανθρώπου δίνει νόημα στην ανθρώπινη παρουσία στον κόσμο. Παρόλο αυτά όμως παραβιάζονται σήμερα σε πολλά μέρη του πλανήτη. Στον πολιτισμένο κόσμο τα πράγματα είναι καλύτερα, γιατί σε νομικό και θεσμικό επίπεδο υπάρχουν οι μηχανισμοί για την προστασία του ατόμου. Όμως στον δεύτερο και τρίτο κόσμο η διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραμένει διαρκές αίτημα των κοινωνιών στην προσπάθειά τους για μία καλύτερη ζωή.

Ματσούκα Εμμανουέλα

Ο κάθε άνθρωπος έχει κατοχυρωμένα δικαιώματα. Γνωστά ως «ανθρώπινα δικαιώματα» και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως φύλου, φυλής, θρησκεύματος ή πολιτικής πεποιθήσεως. Τη δεκάτη Δεκεμβρίου του χίλια εννιακόσια σαράντα οκτώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την «Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του ανθρώπου» η οποία περιλάμβανε τριάντα άρθρα. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι ανάγκες για «προστασία» έχουν αυξηθεί, έτσι, με βάση τα καινούρια δεδομένα, ενσωματώθηκαν περισσότερα άρθρα. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα δικαιώματα καταπατούνται, όχι μόνο στις τριτοκοσμικές χώρες, όπως θα φανταζόταν κάποιος, αλλά και στις αναπτυγμένες.Στις αναπτυσσόμενες χώρες το φαινόμενο της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

http://www.trikaladay.gr/arthro-mathitrias-tou-mousikou-scholiou-trikalon-gia-ta-anthropina-dikeomata

Λεωνίδας Τσοπουρίδης

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο, το ΕΔΔΑ δημοσίευσε δύο στατιστικές και η Ελλάδα κατατάσσεται σε πολύ υψηλές θέσεις πράγμα αρνητικό.

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/deyteri-i-ellada-se-katadikes-gia-paraviaseis-anthropinon-dikaiomaton-stin-eyropaiki

Τόκη Σοφία

https://www.tanea.gr/print/2018/09/22/opinions/anthropina-dikaiomata-lfa-la-carte/

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο υπάρχουν κράτη-μέλη που τα έχουν καταπατήσει χωρίς να τιμωρηθούν για αυτό. Επιπλέον ορισμένα από αυτά δεν παίρνουν θέση για την παραβίαση των δικαιωμάτων στις χώρες του τρίτου κόσμου. Σε ολομέλεια στο Στρασβουργο ψηφίστηκε τελικά η επιβολή κυρώσεων στα κράτη-μέλη που δεν σέβονται τις αρχές της Ε.Ε. Εντούτοις αρκετοί ευρωβουλευτές δεν υπερψήφισαν αυτή την πρόταση. Για να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις χρειάζεται πλέον ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όμως υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν αυτή θα επιτευχθεί. Συμπερασματικά, η στάση των κρατων-μελών απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δείχνει ότι αυτά δεν τιμούν το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς θα είναι μια συνεχής παρακμή.

Δημήτρης Ζαφειρίου

Το άρθρο το οποίο έχει γράψει μία μαθήτρια του λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά στο δικαίωμα της ελευθερίας του ανθρώπου. Επίσης αναφέρει πως με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα δικαιώματα αυτά έχουν αυξηθεί. Όπως όμως και να δούμε το θέμα, επισημαίνεται πως τα δικαιώματα του ανθρώπου καταπατώνται καθημερινά και όχι μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, αλλά και σε γνωστές χώρες που έχουν αφήσει και το στίγμα τους στην ανθρώπινη ιστορία. Τέλος, η μαθήτρια, υπογραμμίζει κάποιες λύσεις για να σταματήσει η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

link: http://www.trikaladay.gr/arthro-mathitrias-tou-mousikou-scholiou-trikalon-gia-ta-anthropina-dikeomata

Ηλίας Γεωργίου

Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το παρόν άρθρο της Κωσταντίνας Κακιοπούλου αναφέρεται στην κεφαλαιώδη σημασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία ωστόσο σήμερα καταπατώνται διαρκώς και προκύπτει η ανάγκη προάσπισή τους. Αρχικά η συντάκτρια του άρθρου τονίζει ότι η θεμελιώδης πολιτική αυτή έννοια είναι εύθραυστη, εφόσον τα άρθρα της, μολονότι έχουν κατοχυρωθεί με την περίφημη Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης και καταπατώνται κατάφωρα,μιας και δεν είναι νομικά δεσμευτικά. Στη συνέχεια αναφέρει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει με ανάγλυφο τρόπο τις συνεχείς παραβιάσεις:οι άνθρωποι υφίστανται βασανιστήρια και κακοποιήσεις σε 81 χώρες , περιορισμό στην ελευθερία έκφρασης σε 77 χώρες και άδικες δίκες σε 54 χώρες. Καταλήγοντας, η αθρογράφος παροτρύνει τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του προβλήματος και να αφυπνιστούν ,ώστε να παλέψουν για την προστασία, τήρηση και εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Link: http://www.rizopoulospost.com/anthrwpina-dikaiwmata-h-themeliwdhs-shm/

Αντώνης Παπαδογιάννης

Στο άρθρο , ο αρθρογράφος ανέφερθηκε στην διαμάχη Κίνας – ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το άρθρο αναφέρει πως αυτή η διαμάχη ξεκίνησε εξαιτίας σχολίων του ΟΗΕ, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ε.Ε. πάνω στην τρέχουσα κατάσταση στη Κίνα. Επίσης,τα μέλη του ΟΗΕ ζήτησαν από την Κίνα να απελευθερώσει φυλακισμένες μουσουλμανικές μειονότητες και ακτιβιστές.

Η Κίνα αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τον ΟΗΕ ως «πολιτικά καθοδηγούμενο» , δηλαδή πως έχει έναν δικό του πολιτικό στόχο πίσω από τις πράξεις του. Έπειτα πρόσθεσε πως η Κίνα δεν θα δεχθεί εντολές από κανέναν, γιατί δεν θέλει αλλά και ,όπως ισχυρίζεται αυτή, γιατί δεν έχει κάνει κάτι κακό.

https://www.protothema.gr/world/article/836281/kodra-kinas-oie-gia-tin-ekthesi-gia-ta-anthropina-dikaiomata/

Χρήστος Κούκης

Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν ηθικές αρχές που θέτουν συγκεκριμένα πρότυπα ανθρώπινης συμπεριφοράς και συνήθως προστατεύονται ως νόμιμα δικαιώματα κατά το εθνικό και διεθνές δίκαιο. Θεωρούνται ως «κοινώς αντιλαμβανόμενα αναπαλλοτρίωτα θεμελιώδη δικαιώματα που κάθε άτομο δικαιούται από τη στιγμή της γέννησής του, απλώς και μόνο επειδή είναι ανθρώπινο ον». Αυτά περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στην κατοικία, την ιατρική περίθαλψη, την εκπαίδευση και το δικαίωμα συμμετοχής στον πολιτισμό.

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ανθρώπινα_δικαιώματα

Βασίλης Χαλβατζιδόπουλος

Το άρθρο περιγράφει και αναλύει κάποια σημαντικά ανθρωπινά δικαιώματα που παραβιάζονται, αν όχι σε όλο τον κόσμο, σε πολλά μέρη της Γης καθημερινά. Αρχικά, τα δικαιώματα της ζωής, της ελευθερίας, της σκέψης, της έκφρασης, το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης αλλά και η απαγόρευση της δουλείας και των βασανιστηρίων είναι κάποια βασικά ανθρωπινά δικαιώματα. Το δικαίωμα της ζωής παραβιάζεται στη Συρία για παράδειγμα, καθώς χιλιάδες αθώοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους διαρκώς. Στην Ουγκάντα περίπου 20.000 παιδιά υπηρετούν στον στρατό υπό καθεστώς δουλείας. Χιλιάδες άνθρωποι περνούν παράνομα διεθνή σύνορα. Τέλος, στηριζόμενοι στα ανθρωπινά δικαιώματα, απαγορεύονται τα βασανιστήρια αλλά στο κέντρο κράτησης Γκουαντάναμο εκατοντάδες ύποπτοι τρομοκράτες βασανίζονται. Συνεπώς, το συμπέρασμα που βγάζουμε από το άρθρο είναι ότι τα ανθρωπινά δικαιώματα δεν τηρούνται παντού και πάντα και εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν άδικα.

https://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/530453/ekei-ta-anthropina-dikaiomata-menoyn-sta-xartia

Βάλια Σίμου

https://www.sport24.gr/Files/piter-norman-o-ksexasmenos-hrwas-mias-istorikhs-fwtografias.5338097.htm

 

 

Σχολιάστε